Welk onderhoud heeft een schuin dak nodig?

Het hebben van een schuin dak heeft een hoop voordelen. Het vraagt weinig onderhoud. Toch is het belangrijk dat er onderhoud wordt gepleegd aan het dak en dat het dak nagekeken wordt. Ben jij nog op zoek naar een bedrijf dat dakonderhoud verricht in Breda? Dan ben je bij MVH dakwerk aan het juiste adres. Wij geven jou nog enkele tips, zodat jij weet hoe je het beste met jouw dak om kan gaan. Zo blijft de kwaliteit van jouw dak goed.  

Hoe lang gaat een schuin dak mee?

Een schuin dak gaat ongeveer 60 tot 80 jaar mee. Het verschilt wel wat voor dakpannen je hebt. Een dakpan van keramiek gaat ongeveer zo’n 75 jaar mee. Een betonnen dakpan gaat zo’n 40 jaar mee. Het weer kan er voor zorgen dat de dakpannen aangetast worden. Extra wind, neerslag en vorst zijn niet heel goed voor het dak. Het kan dus zijn dat jouw dakpannen daardoor eerder schade hebben.

Hoe kan je herkennen dat jouw dak vervangen moet worden?

Je kan redelijk makkelijk herkennen wanneer jouw dakpannen onder andere vervangen moet worden. Als ze lekkage veroorzaken zijn ze sowieso toe aan vervanging, maar je kan het ook herkennen aan het geluid. Tik op de dakpannen en hoor je een doffe klank, dan moeten ze vervangen worden. Klinken ze nog helder, dan zijn ze nog goed. Ook panschilfers kunnen duiden op veroudering. Panschilfers kunnen in de goot terecht komen. Pleeg niet zomaar zelf onderhoud aan het dak. Vanwege de hoogte is onderhoud aan het dak niet zonder risico’s. Laat dit daarom dus over aan professionals. 

Wat voor onderhoud moet je aan een schuin dak verrichten?

Het is belangrijk dat je goed voor je dak zorgt. Onderhoud is dan dus van belang. Je kan dit zelf doen maar er zit wel een risico aan. Wat je allemaal moet doen om goed voor je dak te zorgen is dat je onder andere de dakpannen moet herstellen als ze aan vervanging toe zijn. Als je dit niet doet kan er lekkage ontstaan. Het is ook belangrijk dat je regelmatig de dakgoten schoonmaakt. Vooral als je in in een bos woont. Je hebt dan nog meer last van bladeren. Ruim je deze bladeren niet op uit de goot, dan kan er verstopping ontstaan en kan dit jouw goot aantasten. Daarnaast is het ook verstandig om algen en mossen te verwijderen die op de dakpannen zitten. Als je dit hebt gedaan ben je al ver met het onderhoud. Het is dan alleen nog belangrijk dat je de kilgoot controleert. Dit is omdat de kilgoot gevoelig is voor lekkage. Heb je dit allemaal gedaan? Dan is jouw dak weer in topconditie.