Hoe help je iemand die niet geholpen wil worden?

Sommige mensen hebben wat extra hulp nodig in het dagelijks leven. Gelukkig wordt dit ook aangeboden. Er zijn veel opties voor onder andere ouderen die nog thuis willen wonen, maar het niet meer alleen kunnen. Zo kan je een zorgunit bij Thuis aan Huis inschakelen, maar je kan ook thuiszorg inschakelen. Sommige ouderen vinden het lastig om soms de extra hulp te accepteren. Dit kan vervelend zijn. Vind jij het moeilijk vind om met een persoon te werken die niks qua hulp wilt? Lees dan dit artikel verder voor de beste tips!

Vraag waarom zij geen hulp willen

Als iemand geen hulp wilt, zit hier vaak wat achter. Of ze hebben een slechte dag gehad of er zit hun echt iets dwars. Het is voor hun dan heel fijn dat je dan een luisterend oor bent. Geef het gevoel dat je ze begrijpt. Lukt het dan nog niet? Praat dan goed met elkaar en leg dan uit waarom je dit doet. Als ze dan nog denken het zelf te kunnen doen? Probeer rustig te blijven en laat ze het zelf doen. Wellicht lukt het dan wel en kan je aantonen dat zij jouw hulp echt nodig hebben. Het is soms ook lastig om te accepteren dat je sommige dingen gewoon niet meer kan en daar hulp voor nodig hebt. Begrijp je cliënt. Het is altijd belangrijk dat je rustig en begripvol blijft. Doe je dit niet, dan is de kans groot de de cliënt helemaal niet meer mee wilt werken. Het kan ook helpen om met je cliënt de diepte in te gaan. Vraag waarom ze de hulp weigeren. Het kan namelijk zijn dat de persoon wat meer privacy wilt of bang is voor de onafhankelijkheid. Bespreek dan samen een oplossing.

Geef opties

De een wilt nog geen hulp en de andere wilt wel graag hulp. Praat erover. Vaak willen mensen nog graag thuis blijven wonen. Kijk naar de mogelijkheden en praat er samen goed over. Leg ook duidelijk uit waarom de hulp eigenlijk juist zo fijn is. Laat de mensen ook zelf kiezen wanneer ze de hulp willen krijgen en op welke tijden. Zo krijgen ze opties en dat is wat fijner voor ze. 

 

Blijf niet aandringen

Je moet de hulp niet aan blijven dringen. Willen ze het niet, dan aanvaarden ze de hulp waarschijnlijk ook niet. Ze moeten het willen, want anders wordt het ook niet leuker voor de persoon. Tuurlijk is het soms lastig voor de persoon om te accepteren, dat hij of zij het niet meer alleen kan en hulp nodig hebt, maar het moet niet tegen zijn of haar wil ingaan. Probeer het later dan nog een keer. Is jouw moeder of vader al of leeftijd en heeft die extra hulp nodig? En wil hij of zij nog niet uit huis? Dan ben je bij Dit Is Plek aan het juiste adres. Bij hun kan je zorgunits regelen. Zo kunnen ze alsnog in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.