Waarom is er een personeelstekort in Nederland?

Volgens onderzoekers zijn er meerdere redenen dat Nederland nu te maken heeft met de huidige tekorten aan personeel. Een van de redenen is natuurlijk de COVID-19-crisis, een andere reden is de economische groei. Wat merk jij zelf van de personeelstekorten in Nederland? 

Er is meer werk dan ooit tevoren

Ben jij op zoek naar een baan binnen de mobiele surveillance? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan werken bij Seris! De voordelen van banen binnen de beveiligingssector is dat je te maken hebt met afwisselend werk, verschillende werktijden en gezellige collega’s! 

COVID-19

Door de crisis hebben een hoop bedrijven in verschillende sectoren personeel moeten ontslaan. Deze mensen hebben niet stilgezeten en zijn op zoek gegaan naar ander werk of hebben zich omgeschoold. Dit betekent dat de functies van deze personen nu openstaan en het vinden van geschikte vervangers is lastig. Tijdens de crisis zijn veel ontslagen werknemers op zoek gegaan naar werk in andere sectoren. Dit hebben ze onder andere gevonden in de transportsector, dienstverlenende sector en de agrarische sector.

Vergrijzing en economische groei

Vergrijzing is een andere reden dat er nu personeelstekorten zijn, een hoop werknemers zijn vervroegd met pensioen gegaan en deze lege plekken kunnen niet direct opgevuld worden. In combinatie met de economische groei van Nederland zorgt dit met een tekort aan personeel. Een hoop bedrijven hebben na COVID-19 een gigantische omzet-stijging gezien en zijn gaan investeren. Bedrijven zijn gaan groeien omdat er ruimte was in het budget, alleen deze nieuwe kantoren, bussen of vrachtwagens hebben wel werknemers nodig, en die zijn er niet.

Wat brengt de toekomst?

Er wordt verwacht dat er in de nabije toekomst een recessie aankomt. Nederland heeft pas officieel met een recessie te maken als de economische groei twee kwartalen lang negatief is. In sommige sectoren is er al 20 tot 35 procent minder omzet dan in vorige kwartalen. Dit komt mede door de verschillende leveringsproblemen, personeelstekorten en dat de Nederlandse consument wacht met grote uitgaven. Door de stijging van de benzine prijzen en boodschappen komen een hoop huishoudens in de problemen, hoe deze gezinnen worden geholpen is nog maar de vraag.