Motor kopen? Hier moet je op letten!

Heb je een mooie nieuwe of tweedehands motor op het oog, maar nog niet veel ervaring met het kopen van een motor? Dan is het wel zo fijn als je wat advies krijgt, anders kan dit een moeilijk proces zijn. Daarom helpen wij je graag bij de aanschaf van je motor. In dit artikel vind je een aantal tips, zodat jij weet waar je op moet letten.

Wordt de motor bezorgd of niet?

Als je al een motor op het oog hebt, dan wil je natuurlijk wel weten of je deze zelf moet halen of niet. Het handigste is natuurlijk dat de motor wordt bezorgd, maar dit is niet altijd het geval. Zeker wanneer je een tweedehands motor koopt, zul je deze waarschijnlijk zelf moeten halen. Dan kun je een motortrailer huren bij Van Laar Aanhangwagens, deze zijn namelijk ideaal voor het vervoeren van één of zelfs meerdere motoren. Zo kun je meteen een motor meenemen voor je beste vriend of partner!

Proefrit

Wanneer je een nieuwe motor koopt, moet je natuurlijk wel weten of deze geschikt voor je is. Daarom is het altijd verstandig om een proefrit te maken. Tijdens de proefrit let je op een aantal zaken, zoals de wendbaarheid van de motor, of de remmen naar behoren werken, hoe de acceleratie is, hoe de rijwind is en hoe het zitcomfort is. Het voordeel van een nieuwe motor, is dat je deze volledig naar wens kunt stellen. Zo past deze goed bij je. Daarnaast heb je ook minder kans op mankementen en heb je een garantie als er iets met de motor is.

Gebruikte motor

Een gebruikte motor kopen kan ook een slim plan zijn, want deze zijn vaak goedkoper in aanschaf. Daarnaast heb je minder afschrijving en minder waardeverlies als de motor schade heeft of als je valt. Wel moet je bij het bezichtigen van een tweedehands motor goed opletten en de juiste vragen stellen. Zorg dat je te weten komt: 

  • Of de motor ooit is gevallen en of er een ongeluk met de motor is geweest
  • Of alle onderdelen naar behoren werken
  • Of er een onderhoudshistorie aanwezig is
  • Of er onderhoud gepleegd moet worden in de nabije toekomst
  • Of de motor volledig origineel is

Daarnaast kun je de kentekengegevens controleren, om te checken of deze overeenkomen met de papieren. Let er ook goed op of er slijtage zit op bepaalde belangrijke onderdelen van de motor, zoals het motorblok, het oliepeil, de banden en de remblokken.