Hoe stook ik milieuvriendelijk hout?

Hout stoken heeft zijn weg gevonden als alternatief voor de verwarming. Een knisperend haardvuur zorgt daarnaast voor een gezellige sfeer die je met lampen niet kunt creëren. Het is dus heel begrijpelijk om te kiezen voor een openhaard; het is echter van belang dat we zo milieuvriendelijk mogelijk stoken om de aarde schoon te houden. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Kies de juiste houtsoort

De beste manier om milieuvriendelijk de kachel te gebruiken, is door het kiezen van het juiste hout. Koop niet zomaar elk hout waarvan gezegd wordt dat het geschikt is voor de houtkachel, maar investeer in ovengedroogd openhaardhout. Deze houtsoorten zijn minder vervuilend en hebben een reinigende werking, wat ook nog eens goed is voor je openhaard. Enkele voorbeelden van dergelijke houtsoorten zijn: elzenhout, beukenhout, berkenhout, eikenhout en essenhout. Het juiste hout koop je het beste bij een deskundige winkel, zoals groothandel Golden Flame. Hier vind je de juiste houtsoorten voor de kachel allemaal op één plaats. 

Laat het hout drogen

Eén van de belangrijkste regels bij het stoken van hout is dat het haardhout droog moet zijn. Nat hout brandt niet goed, rookt en geeft daarom veel gifstoffen af zoals fijnstof en koolstofmonoxide. Dat is niet goed voor het milieu en al helemaal niet voor je eigen gezondheid. Zorg er dus voor dat je hout goed droog is voordat je het gaat stoken. Om jezelf een handje te helpen, koop je het beste hout dat een laag vochtpercentage heeft, zodat je het vrijwel direct kunt gebruiken.

Past het hout bij je kachel?

Een laatste tip voor milieuvriendelijk hout stoken: zorg dat het hout geschikt is voor jouw openhaard. De onjuiste houtsoort voor je kachel zorgt ervoor dat het niet goed brandt, waardoor je gevaarlijke situaties kunt creëren zoals veel rook. Weet je niet goed welk hout het beste bij je kachel past? Dan zit je met ovengedroogd berkenhout en essenhout altijd goed; deze houtsoorten kunnen voor elke kachel gebruikt worden. Voor accumulerende en speksteen kachels kies je elzenhout en beuken- en eikenhout is geschikt voor (middel)grote kachels.